IBU TIDAK SEDAR DIRINYA MENGANDUNG

on Monday, 2 March 2015



Puan Zaida Azmi berkongsikan pengalaman yang 'luar biasa' di Facebooknya dimana suatu keajaiban telah be#rlaku.

Bayangkanlah, Puan Zaida sendiri tidak menyedari bahawa dia telah mengandungkan zuriatnya sehingga kandungannya itu berusia 39 minggu. Ini benar-benar kejadian yang luar biasa.

Ramai yang sangsi dengan kejadia#n itu dan ada mendakwa ianya tidak masuk akal. Namun, adalah mustahil Puan Zaida menipu, lagi pun bayi itu adalah anak keduanya.

Baca perkongsian Puan Zaida tentang 'Bayi Ajaib Kurniaan Allah' di bawah;

Miracle baby
Bayi ajaib
Kurniaan Allah

Mesti ramai yg xjangke n terkejut dengan kelahiran 2nd baby ni kan? Sy dan suami serta kaum keluarga pun terkejut..

Bagaimana?

Sebenarnya sy sndiri xperasan diri ini mengandung lagi disebabkan faktor gangguan haid lps deliver aqil farish n juga faktor badan serta simptom2 lain..

Mmg xde pun muntah2 loya dan lain2.. juga k#aki tgn muke xde pun jd bgkak cm 1st pregnancy dulu.. selera mkn pun biase aje xdela mngidam macam2 n xdela mkn melebihi kapasiti biasa.. cume yg prasan mmg suke sgt kunyah ais batu lately ni smpai suami n bdk ofis pun da marah atas tabiat kunyah ais (pdahal gigi mmg gigi sensitif nk ggit aiskrim pun ngilu)..
Allahuakbar kuasa Allah yg menentukan segalanya..

Camne leh tetibe tau mengandung plak?

Ahaa ni pun 1hal jgk.. mmule suspek bnde lain sbb prut buncit n mngeras smcm.. mmg xjgke dlm tu baby sbb sblum ni k#an caesar jgk so xdpt nk bgkung sgt n igtkan hal biasela prut jd buncit (sbb tgk kkwan lain yg branak caesar sume prut diorg buncit walaupun badan kurus).. so kisahnya igt penyakit la..

Start sblum rye cine tu mmg ade check actually sbb skit pinggang yg sgt2 mlampau smpai nk jln pun rse nk tercabut pinggang n skit kt prut jgk.. g check dktor ckp mgkin angin (mmg xde test urine / scan sbb mmg xde aspect ape2)..

so rye cine tu kbtulan jatuh pd birthday s#aya pd 19feb so siap leh g celebrate ngan family (mujur dpt gak melantak kek n seafood sblum kne pantang tibe2 ni)

23hb feb 2015

N ari isnin 23hb tu mmg sptutnye da start keje kan tp xdpt g keje sbb spnjg mlm ahad tu sakit yg teramat sgt kt prut (xsdr tu sbnrnye contraction) sbb 1st baby dulu mmg xde pngalaman rse skit gitu sbb elective caesar.. so nk xnk hsband mmg larang g keje sbb kami aspect pnyakit lain n ttbe g keje 'terpecah terburai' ke prut so mmg diha#lang tros utk g keje.. dan siang tersebut mmg sgt2 xlarat n gagahkan jgk ke klinik ksihatan utk check tp malangnya setelah tgu berjam2 mwih xdipanggil n sakit bertambah kerap, kami buat kputusan ke klinik swasta..

Dan nak dijadikan cerita, klinik swasta kbtulan doktor lelaki in-charge n suami xbg la doktor lelaki yg check wife dia ni n kami booking dktor pmpuan yg kbtulan shifnya malam.. so mmg rehat kt umah smntara klinik kol bgtau dktor pmpuan da available.. n then lps mghrib kami ke klinik semula (disebabkan kekangan nk kne jmput aqi#l farish dari nurseri so mmg kne utamakan dia dulu) sampai2 klinik malangnya doktor pmpuan tu tiada kepakaran utk scan prut tp hanya tekan2 prut n dia ckp lain mcm ni mcm ade baby je dlm prut.. oleh kerana dia xleh scan, wt upt (urine pregnancy test) n shockedly positif!! Ape lg trperanjat la kami laki bini sbb slame ni mmg xde aspect langsung! Mkn minum main blasah je siap leh g jln sane sini xde pun rse pelik2.. so dktor advice utk dtg smula pagi esok 24hb utk scan sahkan bby dalam prut.

24hb feb 2014

Buat kputusan mmg x g scan dah klinik swasta sbb nnt kne g klinik ibu anak gak bukak buku merah kan? So kami terusla g klinik ibu & anak utk bkk buku merah.. mmg trkjutla klinik sbb ckp xp#rasan pregnant (mujur xkene marah n staff nurse n doktor klinik amat polite) n siap acah nk pgil harian metro lg.. n kemuncaknye bila doktor scan kali pertama......

Allahuakbar kuasa Allah.. bayi da besar dalam prut n time tu dktor ckp ANYTIME je leh branak sbb xpsti samada dah masuk hari atau terlebih hari sbbnye xdpt edd yg tepat cz last period pun mmg lost.. then tros dktor bkk surat refer hosp serdang utk check uri samada masih elok / dah lama, check jntung baby n sahkan bile sptutnye kne deliver.. (kami suami isteri lagila terkejut n risau sbb bru smlm terkejut dpt tau pregnant n bile doktor klinik ckp ANYTIME leh branak sbb bby dah 'engaged' / msuk laluan mmg double triple terkejut sbb mmg xde ready ape2 brg bayi wlau 1 pun)




N then mmg tros ke hosp n hosp suh dtg smula pagi2 25hb sbb hosp terlalu pnuh n mse mnunggu mgkin leh amek 7-#8jam.. so mcm biase kami kne pk keutamaan pd aqil farish.. xkn nk biar dia kt nurseri lame2 n buat kputusan 25hb pg nk g refer hosp ikut nsihat dia.. mlm tu mmg grab je mne yg ptut n ade balance2 brg aqil dulu2..

Pagi2 bgun check lg ape smpat nk capai tp mmg smpai cite ni ditaip mmg xcomplete pun brg sbb mse sgt singkat..

Hantar aqil nurseri n mmg ciom dia puas2 smpai mngis sy n suami depan pagar nurseri sbb tkut tula last jumpe dia.. kmudian tros gerak g umah mama n sarapan.. kmudian tros ke hosp ngan my sister cz my hsband g hosp naik moto sng nk lari2 crik brg yg msih xckup n sng lari g hosp cz moto kan sng parking..

Sampai2 hosp register n mcm biasela 1hosp terkejut n tetibe feeling2 artis gitu sbb sume dktor nurse n student practical interview tnye cmne leh xprasan pregnant.. huhuhu..

So 1st check urine n check jntung baby alhamdulillah ok.. pastu scan prut dktor sahkan da 39minggu usia kandungan (xbape terkejut sbb da redha rezeki Allah).. tp doktor mmg xbg bersalin normal sbb jarak klahiran pertama baru 14bulan n risiko sgt tgi kalo cuba bersalin normal.. so start pd saat dktor ckp cmtu n bukaan da 3cm, disuruh puasa sbb dktor ckp kne operate dlm mlm 25hb atau pagi 26hb sbb kne tgu kurg2 6jam dr last mkn mnum..

So tgu punye tunggu sakit contraction smakin kerap dalam 3-4x sminit.. tula 1st time rse contraction dan ianya amat perit n mnyakitkan smpai bdiri bjlan mggigil2 kaki bdn.. so bgtau nurse n dk#tor skit sgt xleh tahan, diorg suh baring semula utk check bukaan (mujur xkene induce sbb da mmg konfem kne caesar)..

Then lps da check dia tros amek bju bedah n suh tukar baju sume mmg sy dah berdebar2 la biar btol nk tros bedah ke.. oleh kerana dalam kul5ptg gitu da capai wktu minimum 6jam puasa sy ditolak ke bilik bedah.. prasaan bercampur baur.. sumpah xsempat nk salam ciom #tgn suami mtk ampun.. cume berhubung melalui telefon aje sbb aspect nk kne bedah mlm atau pg esknye..

Pngalaman dalam bilik bedah xyhla cite ye sbb nnt tkut kawan2 lain yg sdg mnunggu hari pk negatif lak nk bersalin.. so korg jgn risau.. lps baby kuar tu rse lega sgt n lupe tros sakit2 sume..



So alhamdulillah bayi lelaki kedua kami slamat dilahirkan.. lg kuat ngis dari abg aqil farish dia dulu.. wk#tu tu lega sgt sbb da selesai misteri skit perut sblum ni..

Ya Allah sesungguhnya aq bersyukur atas kurniaanMu yg xdisangke ni.. kami berjanji akan mnjaga sebaik mgkin amanahMu ini Ya Allah.. mohon doa supaya kami dimurahkan rezeki dan diper#mudahkan urusan utk mmbesarkan anak2 kami..

Terima kasih Allah..!

Sumber

PERINGATAN: Kami tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.                        

                        

Ranking: 5

{ 10 comments... read them below or add one }

norsalihah shaleh said...

subhanallah... memg kuasa allah itu maha hebat

zinziemeewah


2 March 2015 at 21:01
qarissa d el amour said...

Allahuakbar...Allah Maha Besar


2 March 2015 at 23:25
ummunnisak89 said...

سبحانالله....tahniah syg...semoga الله beri keberkatan kpdmu serta seluruh ahli keluarga. juga kpd seluruh mukmin n mukminat.


3 March 2015 at 10:41
izlaily hussein said...

AllahuAkbar.. Tahniah ye.. Ape2 pun, mmg sesuai masuk Harian Metro ni.. Nak tak?


3 March 2015 at 11:16
Azrul Nadiah said...

Xkn x rsa prgerakn ank dlm perut? Keadaan fizikal bdn ibu kn ke akn berubah...xkn si suami x prasan kot?


3 March 2015 at 16:12
Sheila Reslan said...

Tak heran sgt sbb slalu tgk 'i didnt know i was pregnant' kt astro. Cuba search kt youtube..byk info dr cerita tu yg kita blh jdkan panduan. Apapun, dgn izinNya jua


4 March 2015 at 01:30
Faz Zee Yana said...

pelbagai perasaan hadir tatkala membaca entry anda. Subhanallah kuasa Allah tiada siapa tahu, jika saya mungkin sedikit terkilan kerana x sempat mencurah kasih syg semasa janin membesar dlm perut,namun ia menjadi titik tolak untuk anda membesarkan baby dengan penuh kasih sayang. :)
saya doakan anda diberi kesihatan yang baik, semoga anda kuat dan tabah mendidik anak2, moga anak2 menjadi cemerlang dunia akhirat.


4 March 2015 at 10:28
Anonymous said...

X da yg x logik.. kuasa Allah.. mat salleh siap buat dokumentari lg siar mgu2.. cer tgk chanel health kat astro.. x pun youtube search I didnt know i was pregnant


4 March 2015 at 14:22
dewi bell said...

Mungkin sebelum pretnen perut memg besar sgt mcm org mengandung..mujur anak selamat....segeralah jumpa dr kalau perut sakit....badan sakit mesti bersebab...jgn dibiarkan mcm tu..mujur tidak berlaku apa2 masa pretnen..walaupun agak pelik sebb x sedar pergerakan anak dlm perut..tp semuanya x mustahil dengan kuasa Allah..untuk ingatan diri sendiri..


4 March 2015 at 15:23

Post a Comment

 
© AANS BLOG All Rights Reserved